Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Mens sana in corpore sano!

 
 

Mens sana in corpore sano!

Sanatatea nu reprezinta totul, dar fara sanatate nimic nu conteaza .
Schopenhauer

Anticii gândeau idealul perfectiunii umane ca echilibru armonios între facultatile intelectuale si cele ale corpului. Daca trupul este bolnav, spiritul pierde din vigoare.
Corpul nostru este considerat de preotii budisti un ulcior in care salasluieste spiritul. In toate religiile, corpul este considerat salasul sufletului, puntea de legatura intre sufletul nemuritor si realitatea fizica, trecatoare .De aceea a avea grija de sanatatea ta inseamna sa te preocupe modul in care iti aduni fortele pentru a lupta impotriva bolilor.
Sanatatea este primul lucru pe care trebuie sa il avem in vedere in viata noastra.
Conform dictonului mens sana in corpore sano se înţelege că sănătatea corpului se va reflecta automat şi asupra minţii. Acest lucru este valabil şi în sens invers: unei minţi sănătoase îi corespunde un corp sănătos.
Schopenhauer spunea ca :
Sanatatea nu reprezinta totul, dar fara sanatate nimic nu conteaza
Deşi este greu de definit, sănătatea ar putea fi considerată în cele din urmă ca o stare de bine fizic, psihic şi social. Sănătatea îi conferă omului posibilitatea de a se opune cu eficienţă maximă factorilor patogeni şi factorilor de risc.
Standardul vietii moderne impune un stil de viata mai sanatos si cautarea unei iesiri din rutina vietii cotidiene, o evadare din spatiul monden si viata legata de munca de birou. Toate acestea influenteaza alegerea sporturilor pentru care optam fiecare dintre noi. Aceste trenduri culturale au deja un impact urias in lumea occidentala, stabilind prioritatile oamenilor si totodata o crestere a interesului pentru pietele formate din practicanti ai sporturilor apropiate de natura si mediu, precum inotul, ciclismul, pescuitul, yachtingul samd
In ziua de astazi, aproape totul este tehnologizat si asta se reflecta si in activitatea noastra, efortul fizic fiind aproape inexistent. Majoritatea prefera sa nu mai circule pe jos chiar si atunci cand distantele sunt foarte mici sau folosesc ascensorul chiar si pentru un etaj. De ce sa mergem la o plimbare in parc cu bicicleta sau pe jos cand este mult mai comod sa stai in fata computerului si sa navighezi pe Net sau sa privesti la televizor in timp ce rontai la o punga de snacks-uri? Dar consecintele sedentarismului sunt multiple si chiar devastatoare, corpul uman avand nevoie de miscare pentru o buna functionare a metabolismului. Pentru un mod sanatos de viata reteta este: exercitiul fizic constant, alimentatia corecta, odihna activa.
Intelepciunea stramosilor a dus la fenomenul de masa care este SPORTUL din zilele noastre. Persoanele care vor sa-si mentina forma fizica, care doresc sa recupereze un tonus pierdut sau care vor sa piarda greutate recurg la sport sau la forme de miscare inrudite cu acesta. Nu in ultimul rand, semenii nostri loviti de napasta recurg la miscare pentru recuperarea handicapurilor innascute sau dobandite.Pe toti, sportul, miscarea, ne face sa ne recastigam demnitatea, cheful de viata prin integrarea mai buna in societate prin capacitatea de a ne face sa ne simtim mai bine!
Mens sana in corpore sano reprezintă motto-ul după care ar trebui să ne ghidăm cu toţii. Mişcarea fizică în aer liber sau într-o sală de sport, fie şi numai pentru câteva ore pe săptămână, îmbunătăţeşte randamentul intelectual şi redă tonusul fiecăruia dintre noi. În acelaşi timp, mişcarea fizică creează o armonie între trup şi suflet. Trebuie să promovăm sportul fiindcă este de preferat ca tinerii să aibă mai degrabă exaltare sportivă decât pe cea a alcoolului sau a drogurilor. Practicarea sportului sau mişcarea sportivă în general are ca efect nu numai dezvoltarea armonioasă a corpului, ci influenţează întreaga personalitate intelectuală, socială şi morală. Referitor la acest subiect Jean Jacques Rousseau spunea: "Cu cât trupul este mai slab, cu atât vrea mai mult să comande. Cu cât e mai puternic, cu atât va fi mai supus. Dacă voiţi să vă cultivaţi inteligenţă, cultivaţi întâi forţele pe care ea trebuie să le genereze." Mişcarea este sănătoasă, iar prin intermediul ei putem obţine viaţă lungă şi putere de muncă.
Exercitiul fizic este un mijloc extrem de eficient pentru a-ti mentine corpul in forma, indiferent de varsta. Sunt oameni care, desi cronologic au 50 de ani, biologic arata ca la 40 de ani si poate chiar mai putin – iar asta si datorita faptului ca au facut loc pentru mult sport in viata lor.
E un fapt binecunoscut ca lipsa ‚activitatii fizice’ dauneaza sanatatii. Obezitatea, riscul unor boli de inima, diabet, osteoporoza, cancer si multe altele vor putea fi serios diminuate atunci cand oamenii vor dedica mai mult timp sportului.
Efectele benefice ale exercitiilor (atat externe cat si interne) se rasfrang si in sfera psihologica. Practicarea lor regulata duce la reducerea starilor de depresie, neincredere, neliniste si la cresterea rezistentei la stres, a capacitatii de concentrare, a atentiei, la imbunatatirea imaginii de sine si a increderii in sine –
si, bineinteles, si la imbunatatirea somnului
In Dictionarul literaturii romane, sporturile sunt definite drept “un complex de exercitii fizice de jocuri practicate in mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a intari si de a educa vointa, curajul, initiativa si disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activitati”.
Termenul de sport desemneaza totalitatea de exercitii fizice si de jocuri practicate metodic si sistematic in vederea intãririi organismului, dezvoltarii vointei si a obtinerii unor performante
Sportul ofera alternative intrecerii in arena, in spirit de competitie dreapta si de fair-play.In acelasi timp, ofera un climat optim de socializare pentru oamenii de toate varstele si preocuparile. “Mens sana in corpore sano” este nu numai un dicton celebru, pe deplin valabil si in mileniul III, dar si o certa cale viabila de a ne educa si creste copiii. Sportul, in general, si spiritul olimpic, in special, ne dau adevarata dimensiune a globalizarii si a puterii noastre de a schimba lucrurile in bine.Un copil sportiv este mai echilibrat fizic (muschi puternici,articulatii suple, spate drept, abdomen plat, talie mai subtire, miscari mai gratioase, reflexe mai bune) si psihic(nervi stapaniti, echilibrati, competitivi).
Toti parintii stiu astazi ca sportul este bun pentru sanatate si mai ales ca este indispensabil dezvoltarii armonioase a copilului .Scopul exercitiilor fizice nu este de a-l face sa dobandeasca forta, ci de a-i dezvolta,,tonusul de sustinere “, adica de a-i cali musculatura capabila sa-i sustina scheletul si de a-i ajuta dezvoltarea armonioasa a corpului.Unele sporturi, excelente pentru copiii sanatosi, pot fi cu totul contraindicate in caz de afectiuni ale inimii, plamanilor, ficatului sau ale coloanei vertebrale.
.In ziua de astazi, cei care se apropie de sporturi trebuie sa o faca pentru :sanatate, etica sociala si dorinta de a lua decizii pe cont propriu. Se pune accent pe educarea oamenilor in directia unui nou stil de viata. Avem posibilitatea sa luam masuri si sa ne protejam. Depinde de noi sa fim atenti la ce mincam, ce bem, sa facem sport, sa facem o cura periodica de detoxifiere, sa ajutam organismul sa se regenereze.Vei spune ca esti ocupat, ca nu ai timp sau bani. Gandeste-te insa ca vei pierde mai multi bani si mai mult timp daca nu vei avea grija de sanatatea ta!
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one